BiH: U junu pokrivenost uvoza izvozom 42,9%

Bez autora
Jul 27 2011

Bosna i Hercegovina je u junu ostvarila izvoz u vrijednosti 706 miliona KM i uvoz u vrijednosti od jedne milijarde i 416 miliona KM. U okviru ostvarenog vanjskotrgovinskog robnog prometa BiH u tom mjesecu, procent pokrivenosti uvoza izvozom iznosio je 49,9 posto. U prvih šest mjeseci ove godine ostvaren je izvoz u vrijednosti od četiri milijarde i 74 miliona KM, što je za 20,5 posto više u odnosu na isti period prethodne godine, dok je uvoz iznosio sedam milijardi i 376 miliona KM, što je za 18,2 posto više u odnosu na isti period prethodne godine. U tom periodu procent pokrivenosti uvoza izvozom iznosio je 55,2 posto, a vanjskotrgovinski robni deficit iznosio je tri milijarde i 301 milion KM. U periodu januar-juni 2011. kao glavni trgovinski partneri mogu se izdvojiti Hrvatska i Njemačka, što znači da se najviše uvozilo i izvozilo iz tih dviju zemalja.

BiH: U junu pokrivenost uvoza izvozom 42,9%Bosna i Hercegovina je u junu  ostvarila izvoz u vrijednosti 706 miliona KM i uvoz u vrijednosti od jedne milijarde i 416 miliona KM.

„U okviru ostvarenog vanjskotrgovinskog robnog prometa BiH u tom mjesecu, procent pokrivenosti uvoza izvozom iznosio je 49,9 posto“, kazao je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović.

Dodao je da je u prvih šest mjeseci ove godine ostvaren izvoz u vrijednosti od četiri milijarde i 74 miliona KM, što je za 20,5 posto više u odnosu na isti period prethodne godine, dok je uvoz iznosio sedam milijardi i 376 miliona KM, što je za 18,2 posto više u odnosu na isti period prethodne godine.

U tom periodu procent pokrivenosti uvoza izvozom iznosio je 55,2 posto, a vanjskotrgovinski robni deficit iznosio je tri milijarde i 301 milion KM.

Milinović je kazao da se u periodu januar-juni 2011. kao glavni trgovinski partneri mogu izdvojiti Hrvatska i Njemačka, što znači da se najviše uvozilo i izvozilo iz tih dviju zemalja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik